Veri Güvenliği

   Veri Güvenliği, kişilerin hayat içerisinde sürekli bağlantılı olduğu teknoloji ile olan bütünlüğünün ve sürekliliğinin korunmasını sağlar. Aksi takdirde veri güvenliği açısından zayıf olan bir uygulamaya olan talep giderek azalacaktır. Çünkü teknoloji dünyası geliştikçe insanların ihtiyaç duyduğu önemli noktalardan birisi de güvenlik olmuştur. Teknoloji artık hayatımızın bir parçası haline gelmiş, kendimize ait verilerin çoğu da bilişim ortamlarında saklanmaya başlanmıştır.

İnternete, bir kere bile olsa, girdiğimiz her türlü veri her ne kadar yok etmeye çalışsak da dijital ortamlarda saklanır. Google’ın CEO’su Eric Schmidt de bu konuyla alakalı yaptığı bir röportajında “Sosyal paylaşım sitelerine koyduğunuz fotoğraflar ve yayımladığınız kişisel bilgilerinizden, ileride çok pişmanlık duyacaksınız. 14 adet fotoğrafınız olduğu sürece sizin kim ve hangi ülkeye mensup olduğunuzu öğrenebilecek teknolojiye sahibiz. Ayrıca; Google ve diğer büyük arama motorlarında geriye dönük dijital geçmişler hiçbir zaman silinmiyor.” demiştir.

Büyük teknoloji şirketlerinin sizin verilerinize her türlü erişim imkânı kulağa kötü gelse de veri güvenliğinin önemi hakkında başka bir sorun daha var. Başkalarının sizin verilerinize bazı yazılım kodlarıyla izinsiz girebiliyor olması…

Kötü Amaçlı Yazılım, bilinmeyen bir kullanıcının bilgisayarına virüs bulaştırmak ve kullanıcını verilerini ele geçirmek için tasarlanan bir tür bilgisayar programıdır. Şekildeki grafikte de görüldüğü gibi teknolojinin gelişme hızı ile kötü amaçlı yazılımların çoğalması doğru orantılı bir şekilde gerçekleşmiştir.

Kötü Amaçlı Yazılımları tasarlayarak, bunları kullanılabilir hale getirip başkalarının verilerini çalan kişilere ise siber suçlular denir. Siber suçlular, çaldıkları veriler ile sizin adınıza sahte banka hesapları açarak, sizin kullandığınız aktif banka hesabınızı kullanarak sizi maddi olarak zarara uğratabilirler. Ya da sadece size özel verileri başkaları ile paylaşarak da sizi manevi olarak zarara uğratabilirler.

Zararlı Yazılımlara Karşı Koruma

Bu tür yazılımlara karşı korunmanın yolları tabi ki var. Dikkatli olmak ve koruyucu araçlar kullanmak…

Kötü amaçlı yazılımları yaymanın en popüler yollarından biri, banka gibi bilinen bir şirketten ya da arkadaşlardan geliyormuş gibi görünen e-postalardır. Bu tür e-postalarda genellikle hesaplarınıza ait şifrelerin paylaşılması istenir, bu yüzden böyle e-postalardan kesinlikle uzak durulması gerekir.

  • Çeşitli Bağlantı Adresleriyle Size Virüs Bulaştıran Kimseler Sizin Verilerinizi Çalar

Dikkatli olmak, kötü amaçlı yazılımlara karşı ilk koruma katmanıdır. Ancak tek başına dikkatli olmak yeterli değildir. İşletme güvenliği mükemmel olmadığından korsan sitelerden indirdiğiniz dosyalar bile kötü amaçlı yazılım taşıyor olabilir. Bu nedenle, ek önlemler alınmadığı sürece en tedbirli kullanıcılar bile risk altındadır.

Kötü amaçlı yazılım güvenliği koruması, bilgisayarınız veya ağınız için çok önemli bir ikincil koruma adımı sunar. Güvenilir anti virüs yazılım paketleri, tüm kişisel ve iş bilgisayarlarında olması gereken birincil teknolojik savunma bileşenidir.

  • Çeşitli Anti Virüs Uygulamaları Sayesinde Bilgisayarınızda Var olan Virüsleri Fark Ederek Bilgisayarınızı ve Verilerinizi Koruyabilirsiniz.

Koruyucu anti virüs uygulamaları tehditleri bulmak için bilgisayarınızı otomatik olarak tarar ve sisteminize kötü amaçlı yazılım bulaştıysa da teknolojimiz, bilgisayarınızdan bunları temizler ve sizi bilgilendirir.

Siz de siber suçlulara fırsat vermemek için yukarıdaki yolları deneyebilir ve aldığınız tedbirlerle de veri güvenliğinizi korumaya alabilirsiniz.

Kaynakça:

https://en.wikipedia.org/wiki/Data_security

https://www.ibm.com/security/data-security

Çevir/Translate